Make your own free website on Tripod.com

Sinar Online

 

 

Edisi 19

 

Tinta Editor

Fokus

Ibadah

Sirah

Muslimah

Akhlak

Surat Pembaca

Komik

Koleksi Sinar

SINDROM LEPAS EXAM…………

Bismillahirrahmannirrahim….

Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnia serta izin Yang Maha Esa, kebanyakan daripada kita telahpun selesai menduduki peperiksaan masing-masing. Tentang resultnya tu, kita sama-sama berserah kepada Allah, semoga berjayalah hendaknya.

Bercakap pasal exam, tiba-tiba teringat pulak pasal satu sindrom yang lazimnya dialami selepas exam, atau untuk memudahkan perbincangan, kita bagi saja term SINDROM SELEPAS EXAM. Tidaklah diketahui sama ada sindrom ini turut dialami oleh sahabat-sahabat yang lain, namun adalah diyakini bahawa bukan hanya penulis yang mengalami sindrom ini. Tentu sahaja, sahabat sekalian tertanya-tanya sindrom apa yang dimaksudkan.Apa symptomnya? Dan apa ubatnya?

Simptomnya, selesai saja exam...tak tahu nak buat apa. Tidur berlebih-lebih... enjoy sakan dan tak ada apa-apa yang berfaedah di buat. Eh...nampak macam biasa jer....

Normal lah tu....mari kita ikuti apa sebenarnya yg si penulis ni pikir.......

Setiap kali selepas exam, penulis seakan-akan tercari-cari, ke mana arah tuju hidup ini sebenarnya? Maklumlah, selama satu semester, tanpa mengira penat lelah, asyik bertungkus-lumus dengan study, assignment, coursework, revision, referenc,discussion dan sebagainya. Senang cerita, most of the life is spent for study, to score the best possible result dalam exam. Memang tidak salah memiliki azam dan kesungguhan sebegini, malah inilah yang sepatutnya tertanam dalam jiwa pelajar yang berjaya.

Lalu, apabila exam telah berlalu, penulis selalunya hilang punca. What’s next??? In his mind... “Well, i have struggle in most of my semester and that’s it. This is my time to enjoy, relax, sleep etc...” Lalu tiba-tiba, dalam benak si penulis lagi.... “Is this what this life is all about? Struggling,relax, get a good result, struggle again, relax balik and the cycle goes on....Is it what all my life will be as a student??? No!!!! It suppose to mean more than that. That is just apart of this life....not all.....

Well....kalau begitu what is the other parts of this life??? Are we going to live forever?? Is it worthy to spend a large amount of your time to study that hard....(yes..look at my result) and is it enough after you work that hard to waste such a large amount of time??(well...i need a break)

Hmmm....pikir punya pikir....penulis dapat satu conclusion....well, obviously i have to struggle in my study to achieve a good result. At the same time, life is more meaningful if i can score something else other than good result in my exam...especially if the ‘thing’ that i achieve will be treasured for the rest of my life...in fact till The Hereafter. Well...that is what a life should mean!!! Barulah every second yang berlalu betul-betul dihargai...AFTER ALL, THERE’S A GRAND EXAMINATION WAITING....