Sinar OnLine
Edisi : 3

SEMASA  
 
 
Koleksi Sinar
NASYID SATU PERKEMBANGAN SIHAT
 
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah kerana nikmat Allah yang dikurniakan kepada kita tidak terkira-kira banyaknya. Allah memberikan kepada kita banyak perkara namun kadang-kadang kita ni, sebagai manusia yang banyak kelemahan jarang mensyukuri nikmat tersebut . "Apa yang ada jarang disyukuri, apa yang tiada, sering dilupakan …" (Antara Dua Cinta - The Zikr). Allah kurniakan kepada kita pancaindera; seperti mata untuk kita melihat, tangan untuk memegang, hidung untuk kita mencium bau, otak untuk kita berfikir dan tak lupa juga telinga untuk kita mendengar. Tapi masalah yang melanda diri kita sekarang tanpa kita sedari ialah….. kadang-kadang cara kita mensyukuri nikmat tersebut salah atau bukan cara yang Islamic.
Dalam bahagian ini, kita akan cuba membincangkan tentang nikmat pendengaran yang Allah kurniakan kepada kita. Nikmat mendengar. Banyak benda kita boleh dengar, tapi yang mana satu yang seeloknya kita dengarkan ??? Dengar ceramah ilmu, dengar rancangan di television dan mendengar muzik, semua ini dibolehkan dalam Islam tapi setiap aspek tersebut banyak pula cabangnya. Contohnya mendengar muzik.
Dengar muzik ??? Hai, kenapa??? Siapa pulak yang mengatakan muzik tu tak boleh didalam Islam??? Kan Islam membenarkan umatnya berhibur. Muzik itu adalah salah satu daripada caranyalah. Jangan fikir Islam tu jumud sangat. Tapi apa yang penting jenis muzik yang kita dengar itu. Bab ni yang islam ada panduannya. Bukan untuk menyusahkan kita tapi untuk mengajar kita yang mana muzik yang elok didengar dan yang mana tidak. Rentak lagu tu, mestilah yang tidak akan membuatkan hati kita ni lalai dan leka……syaitan punya kerja tu. Kemudian mengenai liriknya pula. Kalau lirik lagu yang kita dengari itu melanggari syariat …HARAM, kalau tak secara jelas pun kadang2 ada yang secara tak zahir….., ini boleh merosakkan iman dan pegangan kita. Contohnya pada tahun 1992, pusat Islam telah menyenaraikan beberapa lagu yang boleh dikatakan memuja syaitan. Ini dah jelas kategori muzik yang tak sepatutnya kita dengari. Kan baik kalau kita ambil langkah berhati-hati. 
Di zaman sekarang ni, banyak pilihan muzik yang boleh didapati. Ada tu jenis rocklah, baladalah dan sebagainya. Ada pulak tu satu jenis yang alhamdulillah sedang menambat hati para penduduk Malaysia, yakni, muzik yang di namakan 'NASYID'. Kan elok kalau muzik yang kita dengar tu berunsurkan sesuatu yang baik. Biarlah liriknya tu sesuai dengan hati seorang muslim. Memang apa sahaja lirik dalam sebuah lagu tu okay tapi, kalau asyik dengan tema cinta dan yang sewaktu dengannya, ia sebenarnya menjadi antara punca kejatuhan akhlak kita sekarang. Tak salah kalau pengarang mengatakan bahawa ia mungkin punca tanpa disedari, kepada perbuatan zina, nauzubillah minzalik.Bukankah kita tahu zina tu bukan sahaja perhubungan lelaki dan perempuan secara tidak halal, malah ada juga yang dinamakan zina kecil. Kalau nak tahu pasal zina kecil ni…. Bacalah SINAR yang akan datang. Insyaallah kalau ada kesempatan nanti.
Sekarang perkembangan nasyid khususnya di Malaysia amat membanggakan. Alhamdulillah akhirnya pandai juga kita menilai mana yang baik dan mana yang lebih baik. Terbitnya album Raihan, yang diterbitkan oleh Warner Muzik , telah menambat hati ramai rakyat Malaysia untuk menerima jenis muzik ini. Walaupun sebelum keluarnya albuum tersebut, telah banyak kaset-kaset nasyid didalam pasaran, edaran OVA productions namun album Raihan tetap dikatakan sebagai perintis lagu berunsurkan nasyid ini kerana ia adalah yang pertama yang dipromosikan secara besar-besaran. Malahan kumpulan Raihan juga telah berjaya memegang tempat kedua didalam Muzik-muzik selama 3 minggu. Kemudian ekoran daripada sambutan yang hangat daripadanya, syarikat-syarikat muzik lain seperti BMG, Ampang Klasik, EMI dan FMC pun turut mengikut langkah Warner Muzik untuk menerbitkan kaset yang berunsurkan nasyid. Banyak kaset2 yang ada dalam pasaran sekarang. Antaranya, Brothers, Raihan, Hijjaz dan Rabbani. Dengar-dengarkanlah…..
Pada pendapat pengarang ini adalah satu perkembangan yang sihat. Yelah, takkan kita nak maju dari segi ekonomi dan taraf hidup aje, kan sedap kalau kita juga maju dari segi kerohanian hati, Ha, ini salah satu daripada caranyalah. Kita sekarang harus peka yang kita ni bukanlah perfect dan sentiasa melakukan kesilapan. Oleh itu, apa yang baik tu….terimalah. Jangan jadikan ia seperti, sampah yang tiada nilai. Anggaplah nasihat tu seperti mutiara yang free. Tak diambil….rugi !!!