Make your own free website on Tripod.com

..........................................................................................................
e   d   i   s   i    1   5

SALAM
Editor's Column

FOKUS
Yaumul Akhirah

AQIDAH
Beriman Kepada Hari Akhirat

TAZKIRAH
Takutlah Kat Malaikat Maut Tu

IBADAH
Sudah Cukupkah Bagiku?

AKHLAK
Seketika Bersama Kak Long

SIRAH
Kisah Nadhlah bin Mu'awiyah dengan Zarnab bin Bar'ala

MUSLIMAH
Isteri Solehah

USRAH
Usrah's Corner

TINTA SAHABAT
Surat Dari Pembaca : Suara Yang Di Dengar Mayat
Object Of Despair
Life and Death

KOLEKSI SINAR
Koleksi-koleksi Sinar

usrah                                   .
.....................................................................
Usrah Corner


Syam Ha! Napie, Pesot ada dak korang pi usrah baru-baru ni??? Dulu beriya-iya sangat nanya!!! Cerite le sket.
Napie Okaylah.. aku join usrah clayton coz aku budak clayton…
Pesot Hebat seh, Napie…. Aktif dalam usrah!!!….
Napie Okay, usrah clayton ni kitorang buat setiap minggu. Biasanya pada hari Sabtu malam Ahad lepas solat Isya’ berjemaah. Tempat, biasa kitorang buat kat 33 or  21 Dennis St. Basically, mula-mula ada le sorang yang ditugaskan naqib tok jadi pengerusi. Setiap usrah, kitorang ada baca tafsir.. so sedikit sebanyak, dapat le kitorang faham isi kandungan Kitabullah al-Karim. Meon handle part ni… dia guna tafsir Ibn Kathir…And then setiap malam kitorang ada presenter yang terdiri daripada kitorang-kitorang ni le. Presenter bebas nak present apa yang dia nak. Pengerusi dan presenter ni dirotate setiap minggu.
Pesot Ha, bak aku cerita what happened masa usrah baru-baru ni….. Masa tu, Lan jadi pengerusi, Yoe presenter. Best, Yoe present pasal akibat dari buat Maksiat. Dia ada cerite yang kalau kita buat maksiat, banyak consequences dia. Bukan kat akhirat aje, kat dunia ni pun kena gak… memang taubat aku bila dengar. Salah satu katanya, kalau kita buat maksiat ni… Allah tutupkan hati kita tok dapatkan ilmu Quran… so, perasan tak, kadang-kadang tu, susah sangat kita nak menghafal ayat Quran, and kalau dah hafal senang sangat lupa.. tu seme punca dari maksiat le.. banyak lagi akibat dari maksiat ni… satu lagi yang aku ingat, maksiat ni melenyapkan rasa malu. Perasan tak, kadang-kadang tu, ada orang ni macam bangga lak yang dia buat maksiat… siap bagi tahu orang lain lagi.. hai, apa lah nak jadi???? Siapa yang malu sekarang??
Fakha Mereka dan keluarga mereka!!!..oops, sorry nyampok.. korang sembang pasal apa tadi???
Syam Ala.... kitorang sembang-sembang pasal usrah kita yang dulu..
Lan Ahhh… okay…. Cerite pasal usrah ni, nak tahu tak pasal usrah sisters???
Syam, Napie, Pesot & Fakha NAK!!! (siap angkat tangan sekali)
Lan Wah, hebatnya respond… bagusle, kita kena ambik tahu pasal hal Muslimah ni gak….Anyway, usrah yang kat M’sia Hall naqibah dia Noor Hasinah…Diorang selalu buat usrah diorang kat M’sia hall le….. (cheh, kat mana lagi depa tu nak pi???). Diorang buat setiap 2 minggu lepas solat Isya’ berjemaah. Selalu around sejam le…. Topics discussed: Variety, ranging from Aqidah, Fiqh and discussion between members diorang – sapa lagi bebudak hall le. But usrah diorang ni memang welcome sesapa saje yang nak join.. and sapa yang interested boleh contact Sinah sendiri… Contact number: 95105117, 95338479, 95294507 Email address: nhmd1977@hotmail.com nhmat1@student.monash.edu.au And please, sisters only… Yes, that means ko Napie tak leh nak join!!!
Syam Cheh semangat budak ni.. Bagus, aku bangga ada member cam ko, hahahaha.
Napie Wey, ni kutuk aku ke apa ni.. kang aku tak masak malam ni kang!!
Fakha Eh, Lan ko mana lak tahu banyak pasal usrah sisters ni??? Mmmm
Lan Eh, aku baca report diorang le…. Tak de aku nyamar join usrah diorang de….
Fakha Anyway, brothers kita kat city pun ada buat group usrah diorang.. Kadang-kadang aku join gak. Bestlah, dapat tambahkan lagi ilmu aku and disamping eratkan lagi tali silaturrahim aku ngan budak-budak latrobe house.
Pesot Selalu buat kat mana?? any particular arrangement???
Fakha Well, basically kitorang buat kat latrobe house le or sometimes, kitorang buat outdoors. Macam ada satu malam tu kitorang buat usrah depan state library… best sey.. anyway, biasa Hasbi as the naqib akan present and then kitorang ada sharing session. Kira seme must share something. And then ada sessi AHAD- so, kira someone akan share satu hadith. Banyak le, aku dapat belajar.
Napie Korang buat usrah tu bila?? Boleh aku join ke???
Fakha Selalu kitorang buat Isnin malam Selasa lepas Isyak… ha, nak join mari.. the more the merrier.
Syam Eh sisters clayton, usrah diorang cam ner lak??
Pesot Hai, beriya-iya betul dia menaya. Diorang buat gak usrah meetings. Naqibah diorang Surai. Ada le date yang diorang dah tetapkan, like this month on the 7th, 21st and 28th May. Biasa buat kat either kat 3/18 Dover St atau kat 63 Stockdale Ave. Topik perbincangan diorang? hmmm... camna nak tanam rasa kesyukuran dan berbangga menjadi seorang muslimah, menyedari betapa pentingnya seseorang muslim mengekalkan dan meningkatkan keimanan, lagi...... kepentingan ihsan dalam beribadah, bincang benda berkenaan tafsir, Fekah, Aqidah dan dakwah Islam... macam tu le lebih kurang.
Syam Ya Allah, sembang-sembang, ha dah masuk waktu Subuh dah… mak ai, semalaman kita sembang pasal usrah…. Harap, Allah berkati aje perbincangan kita tadi… okeh jom solat.. Tuan Imam Napie… your Q.