Make your own free website on Tripod.com

_______________________
e    d    i    s    i         1   2
Refleksi Diri

FOKUS
Mengapa Allah turunkan bencana?
Dalam Al-Hijr ada pesanan
15 sebab turunnya bencana

FIQH
Solat sunat antara Maghrib dan Isya'
Perkahwinan di dalam Islam
Nikah dengan wanita hamil yang berzina

AKIDAH
Rahsia di sebalik solat dan puasa
Solat yang sia-sia

REFLEKSI DIRI
Apsal takut pegi usrah?
Am I in love?

AKHLAK
Pahala membantu tetangga & anak yatim
Riak

TINTA SAHABAT
Hari ini Abang menangis
Jika kau benar-benar cintakan Tuhanmu
Untukmu Muslimah

KOLEKSI SINAR
Koleksi-koleksi Sinar

Apsal takut pegi usrah?

Ingat lagi masa memula sampai kat Melbourne dulu... masa tu muda remaja lagilah... heheheh.. Sampai2 tu syok lah... Apa taknye? Dok kat negeri omputih.. sapa tak syok? Dahlah tu, mak bapak takde.. nak buat apa pun buleh... So kira memula tu, memang enjoy giler lah... Yelah.. belajar tu, belajar jugak, tapi setakat belajar benda2 kat sekolah jelah.. Tak terpikir pun nak belajar benda lain yang lebih penting dr yang kat sekolah tu.

Then, my housemate sorang ni kan, dia ni mulalah ajak2 pegi usrah. Masa tu heranlah jugak, apa kebendanye lah usrah ni? Sounded menakutkan jugak, sebab I think anything yang sounded Arabic sikit made me takut.. Intimidated lah.. Bukan takut frightened... Bukannye org nak mkn kita, dak?

Pastu joinlah usrah ni... Tapi, masa memula pegi tu, pegi sebab terpaksa je.. dah org ajak, pegilah... Kalau tak pegi, apa lak org kata? I mean, benda baik tanak pegi, benda lain, ada masa lak nak pegi... So, pegi sebab tanak org cakap behind my back lah, which was of course a stupid reason, but then, as I said.. masa tu muda remaja lagi... heheheheheh...

My first impression of usrah wasn’t a good one lah. Probably because I felt mcm everybody else knew so much more than I did, and rasa mcm orang pegi usrah ni semata2 nak tunjuk kehandalan masing2 and byk mana knowledge yang kita ada. Apasal lah yang pegi pikir mcm tu? Dasat kan? Ya... memang dasat! But then, we learn from our mistakes, betul dak?

So, masa first year, berentilah berusrah ni, sebab malas and tak suka sama.. Lagipun orang tak ajak.  Bila masuk second year, start balik usrah with an entirely new group. Pegi memula tu pun sebab orang ajak, tapi start dari situ lah I began to appreciate usrah ni and what it truly means. Memang buleh kata I’ve fallen in love lah kot ngan usrah masa second year tu.. Sampai looking forward mcm apa entah. Kali ni baru rasa mcm betul2 belajar something sebab mcm the whole group masing2 nak tahu... and masing2 tak takut utk bagitau yang dia tak tahu. I mean, segan bertanya sesat jalan... This time I didn’t feel like usrah ni tempat utk compete who knows what, or who knows most. Rasanye usrah yang sebelum ni pun, sebenarnye bukan macam tu pun, tapi entah kenapa entah pegi pikir pelik and suspicious kat orang mcm tu sekali. Tak cerdik lagi masa tu... sebab tulah.

Anyway, continue lah berusrah ni. You know I just found out recently what “usrah” really means? Maksud dia keluarga, which describes exactly what it is. Tak taulah whether you’ve all experienced it before - maybe dah, maybe belum, maybe belum lagi – tapi bila kita dah rapat ngan usrah members kita, to me there’s only one word to describe the feeling – Seronok.... It feels awfully good to know yang kita ada a bunch of friends yang kita buleh turn to for help and comfort, yang tak segan nak tegur kita kalau kita salah, and tahu pulak cara nak tegur dengan baik, yang buleh bagi nasihat ,guidance and saling ingat-mengingati.. Even if I don’t tell each and everyone of them everything, tapi rasa secure and bertuah lah sebab I know I have people who care.

Ada org kata, bakpe pegi usrah kalau niat tak betul? Tapi kalau macam tu, sampai bila pun tak start. Pada pendapat saya yang tak semestinye betul ni,  baiklah pegi, even though sebab terpaksa... Sebab Insya Allah bila dah kenal, kalau tak suka memula pun, buleh suka. I’m an example. Yelah, tak kenal maka tak cinta. Insya Allah, kalau benda baik tu, Allah bukak jugak hati kita untuk terima and suka. And kepada yang dah berusrah tu, sama2lah ajak-mengajaki... Mungkin orang lain tak pegi bukan sebab tanak pegi, tapi tak diajak untuk pegi..   Entahlah. That’s my opinion. 

Wallahu ‘alam