Make your own free website on Tripod.com

_______________________
e    d    i    s    i         1   2
Akhlak

FOKUS
Mengapa Allah turunkan bencana?
Dalam Al-Hijr ada pesanan
15 sebab turunnya bencana

FIQH
Solat sunat antara Maghrib dan Isya'
Perkahwinan di dalam Islam
Nikah dengan wanita hamil yang berzina

AKIDAH
Rahsia di sebalik solat dan puasa
Solat yang sia-sia

REFLEKSI DIRI
Apsal takut pegi usrah?
Am I in love?

AKHLAK
Pahala membantu tetangga & anak yatim
Riak

TINTA SAHABAT
Hari ini Abang menangis
Jika kau benar-benar cintakan Tuhanmu
Untukmu Muslimah

KOLEKSI SINAR
Koleksi-koleksi Sinar

Riak

"Sesungguhnya perkara yang paling aku takuti ke atas kamu ialah syirik kecil, iaitu riak Allah berfirman pada hari Kiamat ketika memberi pembalasan kepada manusia berdasarkan amalan yang mereka lakukan, 'P'ergilah kamu kepada orang yang riak kerananya semasa di dunia: maka lihatlah adakah kamu memperolehi pahala daripada mereka?' " 

(Riwayat Ahmad) 
Pernah tak antara  kita yang pada suatu hari, pergi ke dapur and nampak bertimbun pinggan kat atas dan dalam sink? Mesti pernahkan? Apa yang lazimnya antara kita buat? Bagi KITA, KITA mesti rasa cam nak basuh jek pinggan tuh semua. Bukan kerana favourite pasttime KITA basuh pinggan kawan-kawan, tapi sebab naluri KITA memang macamn gitu. Naluri aje. Bukanlah sokmo KITA basuh pinggan-pinggan yang bertimbun tuh, tengok keadaanlah. Kenapa agaknya wujud manuusia yang rajin nak basuhkan pinggan kawan-kawan macam nih? KITA nak suggest satu reason, maybe ada banyak lagi reason lain, tapi kita fokus pada yang satu nih aje ok? Adanyapun manusia-manusia yang rajin nih kengkadang berniat baik, buat sesuatu supaya diorang berjaya menjadi contoh kepada kawan-kawan yang lain (housemate, etc). Role model yang kalau nampak pinggan bertimbun, basuhlah, sekali-sekala buat amal jariah. Tapi, manusia-manusia yang rajin ni kengkadang tuh tertanya-tanya gak dalam hati diorang, sama ada kerajinan yang diorang tunjukkan tuh boleh menimbulkan riak ke tidak dalam hati diorang. Dah alang-alang rajin sorang-aorang tuh kan. Firman Allah : 

"Jika kamu menyatakan sedakah, itu pun baik Tetapi jika kamu merahsiakannya dan memberikannya kepada golongan fakir miskin, maka itulah yang sebaik-baiknya." 

(Al-Baqarah: 271)
Dari ayat di atas, dapatlah KITA huraikan bahawa dalam merahsiakan amal itu terdapat faedah keikhlasan dan faedah terbindar dari bahaya riak. Namnun begitu dalam rnemperlihatkan amal tuh plak ade faedah menjadi tauladan untuk menarik orang ramai kepada kebaikan, tapi ada jugak padanya bencana riak. 

Dari buku yang KITA baca, terdapat 2 cara orang ramai guna untuk memperlibatkan amal ibadat diorang. Satu, MENAiMPAKKAN AMAL TUH SENDIRI. Contohnya macam basuh pinggan tuhlah. Kalau kawan-kawan sekeliling dia prihatin, pasti diorang akan perasan aktiviti mulia yang Orang Rajin tu buat. Mungkin lain kali diorang plak apply rule of reciprocity. Basuh plak pinggan Orang Rajin di suatu masa yang lain. Ada hadith yang rnenerangkan bahawa bagus kalau kita dapat jadik org yang boleh iniatiate makhluk lain (INITIATOR) dalam berbuat baik cam dalam bab basuh pinggan nilah, iaitu Sabda Rasulullah SAW,"Sesiapa yang memulakan sesuatu perbuatan, lain perbuaton itu dicontohi oleh orang lain, maka baginya pahala perbuatan itu dan pahala orang-orang yang mencontohinya. "

Sape tak nak pahala free kan? Alangkan perkara by chance cam "Who wants to be a rnillionaire" tuh pun ramai yang terigin nak masuk, (KITA tak taulah apa hukumnya game nih dalam lslam sila rujuk orang yang ada ilmu dalam bab nih) apatah lagi perkara yang dah sure punya dapat pahala extra just by having someone else ikut apa yang kita dah buat. Tapi dalam nak mendapatkan pabala extra nih, niat kena la betul.INITIATOR kena la tayang aktiviti mulia dia tadi dengan niat nak bagi example kat orang lain, habis kuat INITIATOR kena yakin yang aktiviti mulia dia tuh akan dicontohi. Kalau sedar yang takde orang nak ikut tuh, toksah lah tayang, sembunyi ajela, tukat niat, semata-mata kerana Allah. Allah kan sentiasa tengok kita. Cukuplah Allah jek jadi saksi and puji kita.

Moving on, cara Kedua dalam menayang amal ke khalayak ramai adalah dengan MENCERI TAKAN AMALAN VANG KITA BUAT TU KEPADA ORANG LAIN. Yelab, takdelah plak menjadi kerja tetap khalayak ramai untuk meneliti dan mengkaji setiap sesuatu yang kita buat kan. Contohnya, adakalanya orang tak perasan yang kita nih rajin tolong basuh pinggan kawan-kawan kita tatkala diorang busy kan. Jadi, mungkin masa tengah lepak-lepak tengok news ker, study ker, kita citerlah, yang kita aghi nih lenguh sikit tangan pasai 'ter'basuh pinggan kawan-kawan kita tuh. 

Tapi ingat, pada yang jenis suka citer amal baik dia pada orang lain dengan niat nak jadik contoh, bahawa bila kita bercerita, dia 'tend to' tokok tammbah sehe lai dua ayat.  So akan muncullah ayat-ayat potensi berbunyi "Dah masuk lima abad dah aku basuh pinggan dalam rumah ni.' Kita semua tahu probability HOMO SAPIENS nak hidup sampai lima abad tuh 10100, unless dengan izin Allah, so jelaslah yang kita ni dah kumpul dosa menipu pulak. Lagi bahaya kalau manusia yang suka menceritakan kebaikan dia nih jenis yang suka bertegang urat dalam mempertahankan kenyataan dia, yang mmang betl dia dah lima abad basuh pinggan kat rumah tuh, continuously. Hai, nih dah menghampiri ciri-ciri orang munafik kan? So beware!! Namun begitu pahala aktiviti mulia yang INITIATOR nih dah buat tak terusik, cuma pahala extra dia jek yang kita put on reasonable doubt. Siapala kita manusiia nak judge manusia lain, Allah saja yang Maha Adil. WalLahu'alam. 

Seterusnya, KITA nak stresskan bahawa jangan pulak ada antara kita semua, yang tak nak buat aktiviti mulia, hanya kerana aktiviti mulia tuh dibuat oleh orang-orang yang berapa mulia (pembunuh, perompak, penjahat dan sebagainya). Kalau kita tahu yang satu makhluk nih pernah jadik perompak, pastuh dia buang sampah dalam tong sampah, takkan kita nak buang sampah merata-rata semata-mata ktak mahu ikut teladan yang ditunjukkan oleh makhluk perompak tuh. Tapi, buku kata untuk orang-orang yang dah ada bad reputation ni, lagi elok kalau diorang buang sampah tub sembunyi ajo. Takyahlah canang kat khalayak umum yang diorang tuh buang sampah dalam tong sampah. Kalau manusia yang buang sampah tuh cam guru besar ke, tok imam ker, yang mana diorang nih ramai pengikut eloklah kalau diorang buat aktiviti-aktiviti mulia diorang secara terang-terangan. Bukan nak double standard, tapi inilah yang KITA paham dari buku yang KITA baca tuh.

Lagi satu dalarn buat amal nih, kajilah diri sendiri, amik personaliti test ker, tanya kawan-kawan ker, sama ada kita ni tergolong dalam kategori EXHIBITIONIST ker tidak. Jangan kita perlihat amalan kita dengan harapan akan dipuji either on aktiviti mulia yang kita buat or atas ramainya jumlah manusia yang ikut coutoh teladan yang kita buat. Semulajadinya manusia SUKA DIPUJI, SETAN TUH JAHAT and MANUSIA NIH LEMAH. Silap gaya niat kita tuh akan di'manipulate'kan setan durjana sehingga kita akhirnya menjadi riak dengan amalan kita tuh. Kalau kita nih manusia-manusia yang ikhlas dan teguh hati dalam buat aktiviti-aktivit mulia, buat ajelah aktiviti-aktiviti mulia tuh, InsyaAllah,

"Orang-orang  yang berbuat kebaikan di dunia ini beroleh balasan yang baik, dan sesungguhnya balasan negeri akhirat itu lebih baik lagi, dan memanglah negeri akhirat itu sebaik-baik negeri bagi orang-orang yang bertakwa." 

(An-Nahl: 30)
Akhir kata, KITA nak ingatkan dengan wujudnya bahaya riak dalam kita nak berbuat baik nih, jangan sampai kita tinggalkan aktiviti-aktiviti mulia kita kerana kita takut yang kita akan dilanda penyakit riak. Sekali lagi, SETAN TUH JAHAT and MANUSIA NIH LEMAH. Kalau setan kata yang amalan kita tu menunjukkan riak toksah layanlah setan tuh, kan KITA dah eakap, SETAN TUH JAHAT. Tanamkan sifat malu pada Allah and paksa diri supaya teruskan amalan kita tuh tanpa sebarang keraguan pun. Sebagai pesanan, latihlah hati supaya HANYA MFNGHARAP PUJIAN DARI ALLAH SEMATA-MATA, bukan pujian-pujian manusia or makhluk Allah yang lain.Sabda Rasuluilah SAW, 

"Sesungguhnya Allah SWT tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu, tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati kamu dan amalan-amalan kamu."

(Riwayat Muslm) 
SadaqalLahul'adzim.